Ben ik (ver)zeker(d)?

Hoewel de leiding steeds zijn best doet om de veiligheid van iedereen te waarborgen is een ongeval soms nog eens (te) snel gebeurt. Gelukkig betaal je daarom in het begin van het werkjaar je inschrijvingsgeld. Want iets minder dan de helft daarvan gaat meteen naar verzekeringen. Uiteraard dekken die verzekeringen ook niet alles. Daarom vind je hier een klein woordje uitleg over de chiroverzekering. Voor een concretere en vollediger uitleg verwijzen we door naar hier en de brochure onderaan de pagina.

De Chiroverzekering bestaat uit drie grote peilers:

  1. Burgelijke aansprakelijkheid
    Deze pijler treed in werking als je per ongelijk schade toebrengt aan iets of iemand. Bijvoorbeeld: je fietst tegen een auto, of je breekt iemands been...
    In eerste instantie wordt er echter beroep gedaan op de familiale polis van het betrokken lid of leid(st)er (in de praktijk is dit meestal de polis van de ouders).
    Indien de ouders echter niet beschikken over z'n polis, speelt de chiroverzekering voor familiale polis.
    Hoe dan ook betaal je zelf de eerste €240 (evolueert met de index). Indien die €240 niet voldoet legt de polis nog een deeltje bij.
    Neem dus geen dure kleren, electronica of andere mee naar de chiro. Deze vallen niet onder de verzekering. Ook brillen zijn niet verzekerd.
  2. Ongevallen
    Een ongeval is een plotse gebeurtenis, waarbij je lichamelijk gekwetst wordt, zoals verdrinking, voedselvergiftiging, insectenbeten,… De polis geldt niet voor ziekten, als je springstof gebruikt, bij zelfdoding, als je onder invloed bent van drugs (ook alcohol!) of als je je lenzen verliest.
    De Chiroverzekering betaalt het stuk van de medische kosten terug dat de ziekteverzekering (bv. CM of Bond Moyson) niet terugbetaalt.
    Die verzekering geldt ook op de kortste weg van en naar de Chirolokalen.
    Let erop dat de dokter zich houdt aan de lijst van het RIZIV, en vraag niet om op een eenpersoonskamer te liggen.
    Hoe dan ook komt er bij een ongeval steeds een arts te pas
  3. Rechtsbijstand
    Bij gevallen van burgerlijke aansprakelijkheid kan het zijn dat de verschillende partijen niet akkoord gaan over wie aansprakelijk is. Dan moet de zaak voor de rechter verschijnen. De verzekering voorziet dan een advocaat voor jou.

Klein foutje in de bundel: punt twee op blz. 16 moet 12 euro zijn ipv 8,5

(bron: Chirojeugd Vlaanderen)